7de editie

MTC Motorsolidariteit steunt huisarbeidsters in India

Op zondag 20 maart organiseerde MTC Motorsolidariteit voor de 7de keer een toeristisch bepijlde rondrit. Dit keer deed de rit Heuvelland en Noord-Frankrijk aan, goed voor een 185 km aan prachtige natuurplekjes en kronkelende wegen. We danken hierbij in de eerste plaats de 349 motards die hebben deelgenomen onder de prille lentezon. Het resultaat mag er dan ook wezen. Op maandagavond 4 april gebeurde de overhandiging. Maar liefst € 3333 werd symbolisch doorgegeven aan de verbondelijk verantwoordelijke van Wereldsolidariteit. Deze centen worden integraal doorgestort naar de projecten van Jeanne Devos die ondersteund worden door Wereldsolidariteit. In 1985 richtte Jeanne in Mumbai (vroeger Bombey geheten) een beweging op die zich inzet voor dienstmeisjes, huisslaafjes. In deze beweging komt ze, samen met veel Indische mensen die haar helpen, op voor de rechten van deze kinderen en dienstmeisjes. Ze proberen ze naar school te laten gaan en hen rechten te geven: een kind heeft veiligheid, knuffels, en onderwijs nodig. Ook deze kinderen moeten de kans krijgen om te spelen. Huisslaafjes krijgen dat meestal allemaal niet.

Van de naar schatting 20 miljoen kinderen in India die werken voor de kost, doet de helft dat in de privésfeer van een woning. Ze zijn letterlijk meid voor alle werk. Ondervoed, onderbetaald, eenzaam. Ze kunnen vaak niet naar school. Ze worden makkelijk het slachtoffer van een baas die zijn handen niet kan thuishouden. Daarom is er therapie (begeleiding en scholing) in de vluchthuizen. Maar omdat er dikwijls geen eten is zijn er veel kinderen die noodgedwongen blijven werken. Voor hen organiseert de National Domestic Workers Movement, zo heet de vereniging van Jeanne, een soort bijeenkomsten, waar werkende kinderen elke week twee uurtjes samenkomen. Ze zijn dikwijls met zo’n zevenhonderdvijftig en leren er samen spelen en zingen.

Dankzij de deelname van zovele motards, de vrijwillige hulp van talrijke mensen en niet te vergeten onze sponsors, kunnen we deze beweging een hart onder de riem steken!